Categorieën
Nieuwsberichten

RTV Utrecht: Aanpak wervenstelsel gaat gemeente Utrecht en eigenaren honderden miljoenen kosten

De gemeente Utrecht wil een intensieve samenwerking aangaan met de eigenaren van de werfkelders in de binnenstad om zo het wervenstelsel langdurig te onderhouden. Die aanpak gaat de gemeente en de eigenaren de komende 30 jaar honderden miljoenen euro kosten. Dat heeft de gemeente vandaag bekendgemaakt.

In totaal schat Utrecht dat het herstel van het wervenstelsel zo’n 450 tot 550 miljoen euro kost in de komende 30 jaar. De komende 3 jaar is eerst 48 miljoen euro nodig om de schade aan de werfkelders aan te pakken. Dat is ruim 9 miljoen meer dan aanvankelijk werd gedacht. Volgens wethouder Diepeveen is dat bedrag hard nodig. “We willen de meest urgente stukken aanpakken, zoals 8 op de Oudegracht en 2 op de Kromme Nieuwegracht. Die samenhangende aanpak van gevel naar gevel vraagt ook dat waar dat nodig is, we de kelders gelijk meenemen.”

Volgens de gemeente is een intensieve samenwerking met de eigenaren nodig, omdat de gemeente zelf slechts 32 kelders beheert. De rest is in handen van bewoners, bedrijven en andere organisaties.

Vertrouwen
Het wervenstelsel met de kelders en de werfmuren is op sommige plekken in zeer slechte staat. Al jaren is de gemeente bezig om te onderzoeken wat er nou precies nodig is voor het herstel. Het overleg hierover met particuliere eigenaren verloopt moeizaam zeker als het gaat om wie nou verantwoordelijk is voor de kosten. Veel werfkelders zijn beschadigd door het zware verkeer dat over de grachten rijdt. Wethouder Diepeveen: “We erkennen ook dat we eerder hadden moeten ingrijpen.” De wethouder doelt hiermee op het vrachtwagenverbod waar niet iedereen zich aan houdt. Volgens de wethouder zijn er behoorlijk wat veelplegers.

Doordat er niet is opgetreden tegen het zware verkeer hebben de bewoners aan de grachten het vertrouwen in de gemeente verloren blijkt tijdens bewonersbijeenkomsten over het wervenstelsel. En dat wil Diepeveen nu terugwinnen. “We gaan tegemoet komen aan de eigenaar door te zeggen ‘We gaan jullie niet opzadelen met onderzoeken die nodig zijn. Die nemen wij voor onze rekening, maar wel in gezamenlijk opdrachtgeverschap. Door te zeggen dat bij het waterdicht maken we als vuistregel een 50-50 verdeling hanteren voor gemeente en eigenaar. En waar schade veroorzaakt is door het verkeer gaan wij dat voor onze rekening nemen.”

Handhaving
Het geld dat wordt vrijgemaakt voor het herstel van de werven gaat niet alleen naar het onderhoud, maar ook naar handhaving van het vrachtwagenverbod. Er komen camera’s om de pakkans te vergroten van overtreders, er komen meer handhavers en extra afsluitingen voor vrachtwagens. En als iemand alsnog een ontheffing wil voor het gebied zal de gemeente goed overleg voeren over hoe dat dan gaat gebeuren om te voorkomen dat er alsnog te zware vrachtwagens in het gebied komen.

De gemeente volgt op veel punten de Commissie van Wijzen die onlangs advies heeft uitgebracht over de aanpak. Zo komt er bijvoorbeeld ook nog een wervenmeester wat de commissie ook heeft voorgesteld.
De wethouder houdt wel rekening met juridische procedures. “Wij proberen door het zo eenvoudig en zo eerlijk mogelijk allemaal te doen dat we de hoeveelheid juridische procedures zoveel mogelijk beperken, maar we kunnen het nooit uitsluiten.”

Tijdens het onderzoek zijn veel zogenoemde ‘spookkelders’ ontdekt waarvan de eigenaar onbekend is. Nog niet alle eigenaren zijn dus in beeld en mogelijk willen sommige eigenaren van kelders niet meewerken. Wethouder Diepeveen: “We kunnen niemand dwingen akkoord te gaan met de samenwerking, maar we doen wel een beroep op het gezonde verstand en het gevoel van verantwoordelijkheid voor ons prachtige beschermde stadsgezicht.”

Lees het volledige Nieuwsbericht gepubliceerd door: