Categorieën
Nieuwsberichten

Binnenstadskrant: Keldereigenaren Oudegracht praten niet meer met gemeente

Het Comité Werfkelders Oudegracht heeft de samenwerking met de gemeente opgezegd. De bewoners/keldereigenaren willen niet langer overleggen met Eelko van den Boogaard (programmamanager herstel wervengebied), met omgevingsmanager Hein Pierhagen en ook niet met wethouder Kees Diepeveen. In de Commissie van Wijzen – die adviseert over de aanpak van herstel en behoud van het wervengebied – heeft de groep juist wel vertrouwen.

‘Wat de gemeente doet, komt neer op manipuleren’, zegt comitévertegenwoordiger Maarten van den Oever. Hij is bewoner van Oudegracht 92. ‘Utrecht is er alleen maar op uit om zich te verdedigen tegen claims van keldereigenaren; niemand die nou eens zegt: wat naar voor jullie, die kelderproblemen, laten we overleggen over een oplossing.’ Eerder zegden de bewoners van de Kromme Nieuwegracht (RAK22) om diezelfde reden de samenwerking met de gemeente op.

De onderzoeken die de gemeente laat doen, zijn volgens Van den Oever alleen maar bedoeld om de gemeente vrij te pleiten van aansprakelijkheid. ‘Dat is volgens ons ook de strekking van het rapport van de gemeentelijke huisadvocaat Van Benthem & Keulen, dat ‘alvast’ voor de Commissie van Wijzen is gemaakt. Een commissie die on-af-han-ke-lijk moet kunnen functioneren, nota bene.’

‘Flitsonderzoeken’

Van den Oever hekelt de ‘flitsonderzoeken’ die namens de gemeente worden gedaan. ‘Iemand komt binnen, meet de kelder op, maakt twee foto’s en is weer vertrokken. Ik denk dat die expert op z’n hoogst tien minuten bij ons binnen is geweest. De gemeente noemt het een flitsonderzoek; ik noem dat een schijnonderzoek.’


Terwijl volgens hem de problemen best groot zijn. ‘Onder ons pand zijn drie kelders; er zijn problemen door het zware verkeer. Als het bed van de weg wordt indrukt, wordt namelijk niet alleen het kelderdak geraakt. De drukverhoudingen veranderen, waardoor de gevel kan hellen. Hij kiept als het ware. Er zitten scheuren tussen de zijmuur en de voorgevel. Daar is onderzoek naar gedaan – dat werd onderdeel van een kwaliteitsonderzoek. We hebben er nooit meer iets van gezien of gehoord.’


Van den Oever en de andere leden van het comité hebben meer vertrouwen in de Commissie van Wijzen; hij zat in de werkgroep die de installatie daarvan voorbereidde. ‘We zijn positief over hun rol. De commissie probeert echt onafhankelijk te zijn. De leden praten systematisch met alle clubs van keldereigenaren die ze kunnen vinden. Het moet voor hen wel lastig zijn, dat ze razendsnel moeten rapporteren.’


Hij is heel benieuwd wat de gemeenteraad gaat doen met het rapport van die commissie. ‘Ik kan me niet voorstellen dat het zomaar in een la verdwijnt, dat de raadsleden het advies naast zich neerleggen. Dan kan het toch bijna niet anders, dan dat de gemeente totaal anders moet gaan werken?

Lees het volledige Nieuwsbericht gepubliceerd door: