Categorieën
Nieuwsberichten

AD: Kelders Choorstraat ook nog onderdeel van miljoenen verslindend herstelplan Utrechtse kademuren

De eeuwenoude kelders onder de Choorstraat worden onderdeel van het moeizaam verlopende  herstelplan voor de kademuren in de Utrechtse binnenstad. Het al tientallen miljoenen kostende project wordt hierdoor nog omvangrijker en complexer.

In Koor, een collectief van bewoners en winkeliers van de Choorstraat, waarschuwde eerder dit jaar dat de kelders onder de straat een tikkende tijdbom zijn. Ze vrezen dat vroeg of laat een zware vrachtauto of vuilniswagen door het wegdek zakt en een ondergelegen gasleiding raakt.

Het herstel van de wal- en kluismuren in de binnenstad ligt sinds 2,5 jaar grotendeels stil. In januari 2017 werden aan de Kromme Nieuwegracht bestaande scheuren in een kluismuur en de daarachter gelegen kelder opeens groter. Het stadspaleis Paushuize – in opdracht van paus Adrianus VI gebouwd – en het naastgelegen koetshuis dreigden te verzakken en werden in allerijl gestut. Sindsdien werkt de gemeente aan een nieuw herstelplan voor de kademuren en werfkelders. 

In een informatiebijeenkomst van de gemeenteraad maakte de programmamanager van het herstelproject gisteravond duidelijk dat de Choorstraat ook onderdeel wordt van het nieuwe plan. Deze kelders lagen in vroeger tijden onder het koor van de Buurkerk. Toen de koorpartij in 1586 werd gesloopt om ruimte te maken voor de Choorstraat, werden de koorkelders ongemoeid gelaten.

Miljoenen

Het herstel van de wal- en kluismuren en werfkelders is een waar hoofdpijndossier voor de gemeente Utrecht. De kosten zijn inmiddels opgelopen tot 67,6 miljoen euro. Een adviesbureau stelde eerder dit jaar dat door blunders en tegenvallers daar minimaal 19,7 miljoen euro bovenop komt. Maar het bureau sloot ook niet uit dat het om 32,4 miljoen euro extra gaat. Met het herstel van de straatkelders in de Choorstraat is in deze bedragen nog geen rekening gehouden.

Lees het volledige Nieuwsbericht gepubliceerd door:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *