Vereniging

Hierbij ontvangt u informatie over (de oprichting van) de Vereniging die ten doel heeft Uw belangen aangaande Uw kelder te behartigen. In de (voorlopige) statuten is zo simpel mogelijk vastgelegd waarvoor Uw vereniging staat (doel), wie lid kunnen zijn, wie kan stemmen en hoe het bestuur eruit ziet. Hieronder zal in normaal Nederlands worden uitgelegd wat de juridische taal van de Statuten betekent.

Doelstellingen

De Vereniging heeft als primaire doelstelling de gezamenlijke belangen van eigenaren van kelders in het Wervengebied te bundelen en te behartigen aangaande het behoud, beheer, herstel en bescherming van de kelders in het Wervengebied. In artikel 3 staan (onder a) de doelstellingen omschreven en (onder b) hoe deze doelstellingen worden bewerkstelligd.

Daarbij is het doel om de leden met raad en daad bij te staan en wel zó dat u – als aan u straks aan de keukentafel een voorstel wordt gedaan – weet dat door of namens de vereniging naar dat voorstel in algemene zin is gekeken door mensen die met hun achtergrond de technische en juridische kant beter kunnen overzien en dat er ook in algemene zin is beoordeeld of de voorstellen die de gemeente doet wel beantwoorden aan de redelijke uitgangspunten voor een bijdrage door de gemeente aan de te maken kosten van schadeherstel.

Het doel is een geautoriseerde gesprekspartner voor de Gemeente te zijn met het doel in gezamenlijk overleg tot voorstellen te kunnen komen die voorgelegd moeten worden in de Algemene Vergadering, maar ook om gezamenlijk een vuist te kunnen maken naar de Gemeente, als dat nodig is. Wij willen onder meer ervoor zorgen dat er sprake is van een onafhankelijke procesbegeleider, zodat uit vaststaande feiten de juiste conclusies getrokken worden over (waarschijnlijke) schadeoorzaken, dat afspraken kunnen worden gemaakt over het herstel van de kelders, welk onderzoek (nog) nodig is en wat nodig is om het herstel zo efficiënt en kosteneffectief mogelijk te laten plaatsvinden.

Het idee daarnaast is dat de vereniging bevordert dat zoveel mogelijk aaneengesloten kelders op één rak tegelijkertijd onder handen worden genomen, omdat dat kosten drukt. Daarbij vinden we dat er goed moet worden nagedacht over wie opdrachtgever zal moeten zijn, omdat de stellige indruk bestaat dat het sterk kostenverhogend is als de gemeente de opdrachtgever is, terwijl wij ook inzien dat het nodig is duidelijkheid te krijgen als ook eigendommen van de gemeente beschadigd zijn en gerestaureerd moeten worden. Ook de bepaling van de omvang van de (eventuele) eigen bijdrage kan onderdeel zijn van het mandaat dat de leden het bestuur geven. Alles opdat uw (eventuele) percentuele eigen bijdrage een (veel) kleiner bedrag zal blijken te zijn dan als de gemeente opdrachtgever is.

Uit het advies van de Commissie van Wijzen (CvWW) vloeit het idee voort dat de vereniging met de gemeente een regeling gaat maken over het toekomstig beheer van de eenmaal herstelde kelders. Alleen als dergelijke afspraken kunnen worden gemaakt, zal het mogelijk zijn subsidies vanuit de EU en/of het Rijk te verkrijgen. Wij denken dat dergelijke afspraken alleen collectief gemaakt kunnen worden, waarbij uiteindelijk U beslist en de vereniging het voorwerk doet en U adviseert.

En tot slot is daar de (ook door de CvWW ondersteunde) gedachte bij de gemeente dat tegenover de grote investering die zij gaat doen met gemeenschapsgeld ook een bepaalde vorm van inspraak voor bewoners en gebruikers gerealiseerd moet worden bij het beheer van het Wervengebied. Wij denken dat de Vereniging sterker staat als haar statuten al voorzien in een (principe) mandaat om ook daarover met de gemeente in gesprek te gaan.

Wie kunnen lid worden?

Ons idee is dat lid moet kunnen worden iedere privépersoon of privaatrechtelijke rechtspersoon die eigenaar is van een kelder of een ‘eigenaarsachtig’ belang heeft bij een kelder in het Wervengebied dan wel op die manier als buurman een belang heeft bij herstel en instandhouding van een kelder. Artikel 4 van de Statuten definieert dat eigenaarsbelang, daarbij is rekening gehouden met het eigenaarsbelang omtrent brugkelders en straatkelders (denkende aan de Choorstraat). In artikel 5 is vastgelegd aan wie het lidmaatschap toekomt.

Stemrecht.

Het principe is ‘één kelder, één stem’ (ongeacht hoe groot de kelder is – zie artikel 6) Omdat er heel wat meer personen zijn die als ‘Eigenaar’ kunnen meepraten in de vereniging dan er kelders zijn is het nodig dat voor iedere kelder er één persoon is die binnen de vereniging kan meebepalen hoe de koers is die de vereniging moet varen. Dat gebeurt door middel van beperking van het recht te stemmen in de Algemene Vergadering van leden. Het meest duidelijk ligt dat bij een vereniging van eigenaren (“VvE)”. Als die lid is van de vereniging dan moet het niet zo zijn dat de leden van de VvE de door de VvE bepaalde koers kan doorkruisen. Bij andere vormen van eigendom (Erfpacht, Gebruik, Vruchtgebruik) speelt iets dergelijks. Dan is er ook nog een juridische eigenaar die dan ‘bloot eigenaar’ wordt genoemd. Beiden kunnen lid zijn en meepraten, maar het stemrecht moet terecht komen bij degene die in dat geval de kosten in de portemonnee zal voelen. U vindt dit allemaal geregeld in de artikelen 6, 7 en (gedeeltelijk) 8.

In het ontwerp lieten wij ruimte om in overleg met de Notaris nog voor andere gevallen een regeling langs bovengenoemde lijnen te treffen als blijkt dat we nog niet aan alle mogelijkheden hebben gedacht.

Bestuur

Ons idee is dat de samenstelling van het bestuur een zo representatief mogelijke vertegenwoordiging is van degenen die het vertegenwoordigt. Voorwaarden daarvoor is dat voor het houden van vergaderingen, ledenconsultaties en verkiezingen zo laagdrempelig mogelijk georganiseerd kan worden. Wij denken dat de elektronica daarbij een helpende hand kan zijn. U vindt een aanzet voor die gedachten (nog summier) terug in de artikelen 8 en 9.

Raad van Advies

De gedachte is dat wij ruimte moeten maken voor een sterkere betrokkenheid van deskundigen die ons terzijde willen staan door het inrichten van een raad van advies, die door het bestuur kan worden benoemd. Die raad van advies heeft dan uiteraard geen enkele besluitvormende rol; de raad kan alleen gevraagd en ongevraagd advies uitbrengen aan bestuur en/of vereniging.

Verdere invulling

Wij willen graag met u overleggen hoe een eerste bestuur eruit kan zien. Onze voorzet is een vertegenwoordiger van ieder Comité plus een voorzitter die bereid is alle schapen in het hok en de rest bij de les te houden.

Wij hebben er uitdrukkelijk vanaf gezien de invulling van de statuten verder te regelen dan nodig is om u voldoende nauwkeurig te schetsen van wat voor soort vereniging U lid kan worden. De resterende invulling kan aan de notaris en het te benoemen eerste bestuur worden overgelaten.

Tot slotte moet een beslissing worden genomen over de contributie die gevraagd gaat worden. Ons voorstel is een minimum contributie van € [1] voor privépersonen met een vrijwillige bijdrage daarboven voor wie dat wil en €[10] voor rechtspersonen met eveneens de mogelijkheid tot een vrijwillige bijdrage..

Wij hopen dat de beeldvorming in deze beschrijving van de vereniging die wij voor ogen hebben voor u duidelijk genoeg is. Voor wie dat wil lezen zijn verwijzen wij u naar de kernbepalingen van de Statuten, zie https://www.keldergewelf.nl/statuten . Eventuele opmerkingen of suggesties zijn uiteraard welkom.