Categorieën
Nieuwsberichten

AD: Eeuwenoude werfkelder mogelijk beschadigd door loodzware betonwagen op Utrechtse gracht

Een zware betonwagen heeft mogelijk schade aangericht aan de eeuwenoude werfkelders onder de Nieuwegracht in de Utrechtse binnenstad. Volgens de gemeente is er sprake van ‘een grove overtreding’ van de regels.

Begin januari sloeg een bewoner van de Nieuwegracht alarm toen hij tegen de rijrichting in een betonmixer over de Nieuwegracht zag rijden. In de straat geldt een aslastbeperking om de kelders die vanaf de gracht onder de straat door naar de huizen lopen, te beschermen.

In een wijkbericht laat de gemeente weten dat de Goudse Betonmortel Centrale een ontheffing had om met de zeer zware betonmixer in de binnenstad te komen, maar dat de chauffeur zich niet aan de voorgeschreven route heeft gehouden. Het bedrijf heeft hiervoor excuses aangeboden, aldus de gemeente.

Onderzocht wordt of de betonwagen schade heeft aangericht en of deze kan worden verhaald op de Goudse Betonmortel Centrale. De gemeente bekijkt ook nog of het bedrijf alsnog een boete kan worden opgelegd voor het overtreden van de regels.

Record

Het is niet de eerste keer dat bewoners van de binnenstad worden opgeschrikt door zwaar verkeer in de smalle, kwetsbare straten. Volgens een bewoner van de Nieuwegracht is met de betonmixer evenwel een ‘nieuw record’ gevestigd. ,,De volle betonwagen met een aslast van meer dan 12 ton, overschreed de aslastbeperking van 2 ton met meer dan 10 ton, dus met meer dan 500 procent.’’ 

Om de eeuwenoude werfkelders te beschermen geldt er vanaf 2 maart een vrachtwagenverbod in het zogenoemde Utrechtse wervengebied. Vrachtwagens zijn dan niet meer welkom op de Oudegracht, Kromme Nieuwegracht, Nieuwegracht, Plompetorengracht en Drift. De straten worden met obstakels versmald. ,,Vrachtwagens en voertuigen breder dan 2,2 meter kunnen dan niet meer over de grachten rijden’’, aldus de gemeente.

Lees het volledige Nieuwsbericht gepubliceerd door:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *