Categorieën
Nieuwsberichten

AD: Boze kelderbezitters praten weer met gemeente, commissie van wijzen moet conflict helpen oplossen

Bewoners van de Kromme Nieuwegracht in de Utrechtse binnenstad en de gemeente praten weer met elkaar over het herstel van het wervengebied. Dat is de uitkomst van een gesprek tussen wethouder Diepeveen (GroenLinks) en de bewonersgroep Rak 22.

Daarnaast heeft de gemeente in samenspraak met bewoners een commissie van wijzen aangesteld om te adviseren over de aanpak van de werven in de toekomst. De commissie bestaat uit Hans Hofhuis, voormalig (vice)-president van de rechtbanken Utrecht, Den Haag en ‘s Hertogenbosch, prof.dr.ir. Jan Rots, hoogleraar Constructiemechanica aan de TU-Delft en drs. Ton van Snellenberg, betrokken bij het herstel van de wijk Roombeek na de vuurwerkramp.

De bedoeling is dat de commissie volgend voorjaar advies uitbrengt  dat betrokken kan worden bij programmaplan Wervengebied. Bewoners mogen casussen aandragen, maar de commissie is niet bedoeld om individuele conflicten te beslechten. De adviezen zijn volgens de gemeente zwaarwegend, maar niet bindend.

Aan de verhoudingen met de bewoners in het wervengebied schort het nogal. Eind augustus lieten de bewoners van een deel van de Kromme Nieuwegracht weten niet langer met de gemeente te willen praten. Ze voelden zich geschoffeerd en waren teleurgesteld omdat niet werd gereageerd op aanhoudende verzoeken om maatregelen te nemen tegen zwaar verkeer.

Niet alleen oplossen

Wethouder Diepeveen heeft de gemeenteraad laten weten dat de ‘samenwerking weer wordt opgepakt’. Bewoner Ronald van der Krogt bevestigt dat. ,,We hebben gezegd: laten we het maar weer proberen.’’ Volgens Van der Krogt hebben beide partijen elkaar nodig. ,,Als bewoners kunnen wij het probleem niet alleen oplossen.’’

De gemeente Utrecht werkt al jaren aan de kademuren, werfkelders en kluismuren rond de grachten. Dit project kampt met veel problemen en vertragingen. 

Lees het volledige Nieuwsbericht gepubliceerd door: