Reactie Plan van Aanpak 14 juli 2020

Geachte heer Van den Boogaard,

Bijna 3 jaar geleden hebben wij ons als bewoners van de Kromme Nieuwegracht RAK 22 verenigd in een buurtcomité om aandacht te vragen voor de veiligheids- en leefbaarheidssituatie op onze gracht. Als gevolg van het vele en veel te zware verkeer was de veiligheids- en leefbaarheidssituatie ernstig in het geding en werden onze eigendommen, met name de werfkelders, veel te zwaar belast en raakten beschadigd. Na ruim 2 jaar overleg, het schrijven van talloze brieven en mails en het inschakelen van de Raad, is uiteindelijk door de gemeente besloten om een aantal verkeersmaatregelen te nemen om het zware en doorgaande verkeer van de Kromme Nieuwegracht te weren. In november 2019 heeft de gemeente een uitgebreid verkeersplan voor RAK 22 en de omliggende straten gepresenteerd dat per 10 december 2019 is geeffectueerd en op 20 december 2019 is aangepast in verband met de verbouw van het Polmanshuis. Ook zijn er een aantal palen geplaatst op invalswegen die het zware verkeer moeten weren.

Het lijkt er vooralsnog op dat met name het plaatsen van de palen, dus het nemen van fysieke maatregelen, resulteert in een afname van het te zware verkeer. Wij constateren echter dat het terugdringen van het doorgaande verkeer via de Kromme Nieuwegracht niet lukt. Steker nog, door de vele wegwerkzaamheden, het afsluiten van wegen en het opheffen van parkeerplaatsen in de buurt, neemt de verkeersdruk op de Kromme Nieuwegracht steeds verder toe, zowel van personenauto’s als busjes. Omdat de verkeersmaatregelen niet worden gehandhaafd houden de meeste chauffeurs zich niet aan de geldende rijrichting op de gracht en de zijstraten en vinden zodoende toch hun weg naar de binnenstad. Op de smalle gracht en in de smalle zijstraten kunnen auto’s en busjes elkaar niet passeren waardoor gevaarlijke verkeerssituaties ontstaan, met name voor fietsers en voetgangers. Wij hebben als comité vele malen aandacht gevraagd voor deze onveilige situatie, maar de gemeente heeft aangegeven hier niets aan te willen doen. De gemeente is blijkbaar niet bereid of bij machte om de ingestelde verkeersmaatregelen van december 2019 te handhaven en wenst ook niet in te gaan op door ons voorgestelde fysieke maatregelen, zoals het plaatsen van palen of plantenbakken. Wij constateren dan ook dat we na 3 jaar van inspanningen, meedenken, brieven schrijven en overleggen nog even ver zijn als toen we begonnen. U zult begrijpen dat dit voor de bewoners zeer teleurstellend en frustrerend is.

Als bewoners van de Kromme Nieuwegracht RAK 22 eisen wij dan ook dat de gemeente Utrecht de veiligheids- en leefbaarheidssituatie op onze gracht serieus neemt en de verkeersmaatregelen op de gracht en de omliggende straten gaat handhaven, en waar mogelijk fysieke maatregelen neemt om de overlast te beperken. Wij zijn van mening dat de situatie op onze gracht onhoudbaar en zeer onveilig is. Wij wensen daartoe voor 1 augustus a.s. een sluitend plan te ontvangen met concrete toezeggingen en concrete maatregelen.

Mocht u voor deze datum geen plan kunnen of willen aanleveren, dan schorten wij als comité de gesprekken en samenwerking met u en de gemeente op, ook aangaande de verdere uitwerking van het Plan van Aanpak Wervengebied. U zult zich dan voor overleg en afstemming direct met de individuele bewoners en eigenaren moeten verhouden. Wij zullen de bewoners van RAK 22 hierover informeren. Wij gaan ervan uit dat u het niet zover zal laten komen.

Tot slot verzoeken wij u om het toesturen van alle bijlagen van het Antea-apport zoals opgenomen in de lijst van bijlagen. Wij zijn van mening dat deze informatie voor ons zeer nuttig kan zijn. Wij nemen aan dat daarvoor geen WOB-verzoek nodig is.

Een afschrift van deze brief zullen wij aan wethouder Diepeveen sturen.

Met vriendelijke groet,

Namens de bewoners van RAK